Gotowanie


Tę część dedykuję całkowitym amatorom i początkującym w kuchni. Dla wytrawnego kucharza moje uwagi mogą okazać się zbyt proste, ale taka osoba mogłaby mnie wiele nauczyć. Strona jest przeznaczona gównie dla Koguta zaczynającego swoją kulinarną przygodę.

Kiedy zaczynałem prowadzić dom, to właściwie potrafiłem zrobić kawę i herbatę i jakieś bardzo, bardzo proste potrawy. Dla lepszego funkcjonowania domu należało nauczyć się coś ugotować. W tej chwili umiem przyrządzić już nawet dość skomplikowane potrawy – na początku więc proszę się nie martwić brakiem doświadczenia w kuchni. Wszystkiego można się nauczyć. Oczywiście nie jestem wytrawnym kucharzem, ale dzieci głodne nie chodzą, zdrowie też sprzyja i nie zdarzają się problemy gastryczne.

Najważniejsze w gotowaniu dla Koguta domowego (który wcześniej nie gotował i przygotowywał posiłków) jest to, aby zaczynał od prostych potraw, które pokażą sposób przygotowywania i działanie kuchni – rosół, jajecznica, ryż ze śmietaną, pieczeń w piekarniku. Przyjdzie czas na bardziej wyszukane dania.

Sam zaczynałem od rosołu z kurczaka – wystarczy kupić kawałek kurczaka, włoszczyznę i przyprawy, gotować to przez około 50 minut i wychodzi całkiem smaczny rosół.

Prostym sposobem na smaczne potrawy jest także pieczenie mięsa w piekarniku. Można kupić  gotowe, zamarynowane mięso i piec według przepisu na opakowaniu, można też kupić samemu kawałek na przykład schabu i zamarynować go gotową marynatą.

Stosowanie gotowych mieszanek sosów, marynat, przypraw, mieszanek wymaga dokładnego pilnowania czasu przyrządzania i doboru składników. Wszyscy producenci właściwie zamieszczają dokładne przepisy i wystarczy tylko je stosować. Dobrym sposobem na zwiększenie domowego menu jest także podpatrzenie jak gotują osoby z naszego najbliższego otoczenia z większą praktyką i doświadczeniem w tym zakresie.

 Po kilku tygodniach  sami zaczniecie eksperymentować i przyrządzać coraz bardziej skomplikowane i złożone dania.

W miarę prostym posiłkiem do przygotowania jest kolacja. Wystarczy pamiętać o zrównoważonym doborze potraw, myciu warzyw przed podaniem, ładnym ułożeniem talerzy z potrawami na stole, a posiłek będzie wszystkim smakować. Śniadanie też nie nastręcza wielu trudności – trzeba tylko je codziennie rano jeść. Dzieci warto nauczyć, aby przed wyjściem do szkoły zawsze zjadły jakieś nawet nieduże śniadanie. Dzięki temu będą miały aktywniejszy dzień bez bólu brzucha z powodu głodu.

Dobrze jest też czasami zmieniać repertuar dań, bo nawet najsmaczniejsze potrawy mogą się znudzić – sam tego doświadczyłem i pracuję teraz nad tym, aby dość często zmieniać chociażby rodzaje pieczywa czy wędlin.

Gotowanie na początku wydaję się bardzo trudne – i rzeczywiście takie jest. Lecz w zakresie pracy Koguta domowego można naprawdę nauczyć się smacznie i zdrowo gotować.

Warto też pamiętać, żeby składniki były świeże i kupowane z pewnych źródeł.

Potrawy także muszą być dopasowane do wieku dziecka.

Zawsze też, na początku kucharzenia i w chwilach zwątpienia w swoje umiejętności,  pomoże żona – bądź podpowie, bądź pokaże metodę przyrządzania posiłków.

Smacznego

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s